Tuesday, October 11, 2011

Miksi vaatetusta?

Alunperinhän vaatteet kai keksittiin kylmältä suojautumista varten, oletan. Ja nykyisin niiden käyttöä on syytä jatkaa vaikkei niin paleltaisikaan, ellei halua syytettä sukupuolisiveellisyyden loukkaamisesta tms. joutavasta. Mutta ei tässä nyt kumminkaan ole tarkoitus lähteä muinaisista foinikialaisista tai etruskeista, vaan pohdiskella ihan omalta kohdalta sitä miksi tämä vaateosasto kiinnostaa.

Se ei muuten olekaan ihan simppeli kysymys. En nimittäin muista mitään tiettyä ajankohtaa jolloin olisin alkanut kiinnittää huomiota pukeutumiseeni. Olen kai tehnyt niin aina, ihan pikkukersasta lähtien. Ehkä se on ollut jonkinlaista itsekorostusta, minua kun ei ole milloinkaan kiinnostanut kuulua mihinkään ryhmiin tai joukkoihin sen paremmin sisäisesti kuin ulkoisestikaan.

Pinnallisuuttako? Jaa, voi olla sitäkin. Mutta minun mielestäni pukeutuminen ja vaatteiden valinta ja muu semmoinen on ennenkaikkea luovaa toimintaa. Vaatekappaleilla on tietty muoto ja tietty väri ja tietty materiaali, ja sekös on hienoa. Ja vielä kun pääsee yhdistelemään eri juttuja ja luomaan ihka oman erikoisen asukokonaisuuden, niin aina parempi. Niinpä oletkin yhtäkkiä värkännyt itsestäsi liikkuvan kollaasin. Ja jos osaa vielä itse suunnitella ja valmistaa vaatteita, niin se avaa ihan uusia mahdollisuuksia.

Vaatetus on taidetta, sanoisin. Siis ihan kaikki vaatetus, ei vain huippumuoti tai muut designer -hommelit. Joku ne halpavaatteetkin on suunnitellut ja tehnyt, eivät ne itsestään tehtailta putkahtele! Ja jos (kun) vaatetus kerran on taidetta, niin silloin se on myös osa taidehistoriaa. Ja taidehistoria on asia, joka on kiinnostanut minua pitkään. Sen tutkiskelu on vain syventänyt kiinnostustani myös pukeutumista kohtaan. Ja rohkaissut etsimään omaa tyyliä, sen sijaan että omaksuisi dogmaattisesti jonkin tietyn suuntauksen.

Näin siis on jälleen palattu luovuusnäkökohtaan. Mutta vaatteissa on kyse muustakin kuin visuaalisesta aspektista: Nimittäin siitä, miltä ne tuntuvat yllä. Iän karttuessa olen tullut aina vain mukavuudenhaluisemmaksi enkä voi sietää kiristäviä housuja, karheita villapaitoja tai lonksuvia kenkiä. Siksi on ollut pakko alkaa kiinnittää entistä enemmän huomiota vaatteiden materiaaliin ja istuvuuteen. On mielenkiintoista tietää, mistä ja miten valmistuu vaate joka miellyttää sekä näkö- että tuntoaistia. Mitä enemmän vaatteista opin, sitä enemmän niistä pidän...

Vaate on taideteos joka suojaa säältä, auttaa itseilmaisussa ja jonka sisään voi mennä aivan kirjaimellisesti - ja joka parhaimmillaan tuntuu äärettömän mukavalta. Aika hienoa, eikö? Miten tuollainen voisi olla kiinnostamatta?

No comments:

Post a Comment